UPDATE: site Thermae Palace
Bekijk de veelgestelde vragen
Stad Oostende wil samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en Restotel (de huidige huurder van de site) de gebouwen op de site Thermae Palace renoveren en restaureren. Agentschap Erfgoed Vlaanderen legt hiervoor terecht strenge eisen op. Tijdens het herbestemmingsonderzoek bleek onder meer dat geen enkele volume-uitbreiding op het monument toegelaten zou worden, bouwtechnisch is dat bovendien onmogelijk.
De kosten voor de totale renovatie lopen erg hoog op en worden geraamd op 94 miljoen euro. Zonder een residentieel programma, is er een budgettair tekort van minstens 31 miljoen euro. Het is de uitdrukkelijke afspraak van alle betrokken projectpartners om het residentieel programma tot een minimum te beperken. Ze zijn alle drie akkoord gegaan om bijkomende financiële middelen te zoeken en het project financieel te optimaliseren, met als doel het residentieel programma zo veel als mogelijk te beperken en liefst onnodig te maken. Dat staat op pagina 8 van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad Oostende, PMV en Restotel over het Thermae Palace. Die samenwerkingsovereenkomst is publiek raadpleegbaar: https://raadpleeg-oostende.onlinesmartcities.be/zittingen/22.0712.0955.9409/agendapunten/23.1207.4446.5903
Minimaal residentieel programma
De uitdrukkelijke en bindende afspraak om het residentieel programma te beperken tot het budgettair noodzakelijke, is een van de belangrijkste afspraken binnen de samenwerkingsovereenkomst. Dit blijkt ook uit de samenstelling van de projectpartners, waarbij de private partner geen vastgoedontwikkelaar is, maar een langetermijninvesteerder. De bewering dat de renovatie dient om nieuwbouw op de site te realiseren, klopt niet. Het enige doel is om de renovatie en restauratie van de gebouwen op de site Thermae Palace te realiseren. Het eventuele residentieel programma is een ondergeschikte, maar momenteel noodzakelijke financiële maatregel om dit te kunnen uitvoeren.
Het stadsbestuur nam recent het initiatief om de Vlaamse minister-president en formateur te verzoeken om meer subsidies voor de renovatie en restauratie van het Thermae Palace toe te kennen, om zo het residentieel programma te kunnen verkleinen of schrappen. De projectpartners hebben bovendien al sinds de eerste onderhandelingen de optimalisatie van het budget voor ogen. Daarop werden al besparingen gerealiseerd, wat reeds resulteert in minder noodzakelijke residentiële oppervlakte.
Financiering
Er wordt beweerd dat de gemeenschap de renovatie zou betalen en de private partner Restotel het Thermae Palace voor een habbekrats in eigendom krijgt. Ook dit klopt niet. De prijs voor de overdracht van het Thermae Palace aan de projectvennootschap die de werken zal uitvoeren, werd door twee onafhankelijke en beëdigde schatters bepaald. Gezien de zware restauratieverplichting die op het onroerend goed rust, is de restwaarde van het gebouw en de grond in de huidige staat zeer beperkt (in feite zelfs ‘negatief’: de kosten om te renoveren zijn groter dan de huidige waarde). Dit is ook bewezen door de moeilijke financierbaarheid van het project en de nood aan bijkomende inkomsten om de restauratie te bekostigen.
Daarnaast zal Restotel, als 51%-aandeelhouder van die vennootschap, instaan voor iets meer dan de helft van de financiering van de werken. Zij zijn dus de grootste investeerder in het project. Als Stad Oostende of PMV uit de vennootschap zouden stappen (dit kan ten vroegste 7 jaar na datum van de voorlopige oplevering), moet Restotel hen een marktconforme prijs betalen voor hun aandelen.
Insinuaties rol gemeenteraad en stadsbestuur
Er circuleren ook geruchten over onregelmatigheden bij de gemeenteraad van december 2023. De gemeenteraad heeft wel degelijk alle informatie rond het project ontvangen, en alle gemeenteraadsleden hebben zoals steeds hun inzage- en vraagrecht kunnen uitoefenen. De gemeenteraad heeft dan ook, net als de raad van bestuur van PMV en de raad van bestuur van Restotel, de samenwerkingsovereenkomst voor het Thermae Palace goedgekeurd. Het besluit van de gemeenteraad werd overigens nooit aangevochten, net als de diverse andere gemeenteraadsbesluiten die hieraan de afgelopen jaren voorafgingen.