505 dak en thuislozen in Oostende
83 personen in de onze regio waren primair dakloos. Dit betekent dat ze werkelijk op straat verblijven, of in een vorm van nachtopvang zoals het Doorgroeihuis in Oostende, mogelijks in een auto of vrachtwagen, of kraakpand of tent verblijven. In zijn totaliteit 37 personen de teldag op straat . 120 volwassenen verbleven in een vorm van (middel)lange opvang of tijdelijk verblijf. 339 volwassenen en 101 kinderen verbleven bij familie of vrienden. 101 personen (70 volwassenen, 31 kinderen) verbleven in een onaangepaste woning, bijvoorbeeld een woning zonder sanitaire voorzieningen.
De cijfers zijn verontrustend, of zelf dramatisch. Het toont heel duidelijk, dat onze stad over niet voldoende opvangplaatsen beschikt. De cijfers moeten ons wakker schudden, om gemeenschappelijk naar mogelijke oplossingen te zoeken. Aldus: Wyffels Rene
Middenkust
50 organisaties vulden in totaal 1098 vragenlijsten in. De onderzoekers verwijderden 320 dubbeltellingen en onvolledige vragenlijsten. 723 vragenlijsten zijn ingevuld door de hulpverlener/medewerker, 47 vragenlijsten zijn samen met de dak- of thuisloze persoon ingevuld. Voor 8 vragenlijsten is deze informatie onbekend. 14 organisaties namen deel aan de telling maar kenden op de teldag niemand die dak- of thuisloos is. In het rapport geeft elke titel weer voor hoeveel personen de vraag werd ingevuld. Percentages zijn berekend op basis van het aantal ingevulde antwoorden, dus exclusief de missende waarden. De cijfers voor de groep Oekraïense vluchtelingen maken geen deel uit van de resultaten.
In woning met dreigende uithuiszetting
In niet-conventionele ruimte 38 kinderen verblijven samen met hun ouder(s) in een onbewoonbaar verklaarde woning, 20 kinderen in een woning met een verlopen opzegtermijn of een opzegtermijn die zal verlopen binnen de maand, 14 kinderen in een woning met betekend vonnis en 4 kinderen in een ongeschikt verklaarde woning. Voor 1 kind gaat het om een andere situatie. Voor 1 kind is deze informatie onbekend.
“In de periode van de telling was er een verhoogde controle op de woningkwaliteit in onze gemeente.”
Per persoon zijn er meerdere (vermoedelijke) gezondheidsproblemen mogelijk. Voor 112 personen is deze informatie onbekend. 10 personen hebben andere gezondheidsproblemen. 138 personen (17,9%) kampen met (vermoedelijke) verslavings- en (vermoedelijke) mentale gezondheidsproblemen. 40 personen (5,2%) hebben een (vermoedelijke) verstandelijke beperking en (vermoedelijke) mentale gezondheidsproblemen
Er spoken heel wat nuttige ideeën in onze hoofden om de situatie beter onder controle te krijgen. Maar hier moeten wij eerst gaan kijken, in hoever deze toepasbaar zijn op ons huidige systeem. Wij zullen de komen weken aan de tafel gaan zitten, om dan een masterplan te kunnen overmaken aan het stadsbestuur. Sowieso zullen wij meer middelen moeten vrijmaken, om te kunnen interneren. Laat PRO-Actief Oostende weten.
Dankzij een nauwgezette coördinatie is er succesvol geteld in de regio. De betrokkenheid van zowel de lokale besturen als de diverse diensten was groot. Straathoekwerk Oostende bezocht op de teldag zo veel mogelijk gekende verblijfplaatsen om zo de personen te tellen die in de openbare ruimte of in een niet-conventionele ruimte verblijven. Er werd ook een extra inspanning geleverd om de CLB’s en enkele scholen te betrekken in deze telling.